zaterdag 24 mei 2014

Speciale boeken 2: The Ghosts of my friends

In dit kleine boekje, dat ik enkele jaren geleden in een kringloopwinkel in Antwerpen voor 75 cent kocht, staat de instructie reeds op de eerste pagina: 'Directions. Sign your name along the fold paper with a full pen of ink, and then double the page over without using blotting paper'.

'The Ghosts of my friends' is een soort vriendenboekje waar je je vrienden hun naam in laat schrijven met inkt, dan vouw je de pagina dubbel en krijg je een Rorschach-achtige vlek. Die vlek stelt dan, volgens het boekje, de geest van je vriend voor.

Een geweldig leuk concept dat, moest het nu bestaan ik meteen terug zou kopen. Het boekje bevat een vijftiental namen die allemaal Engels klinken. De eerste naam/tekening van een geest, staat gedateerd op 1-3-19. Het boekje is dus al meer dan 95 jaar oud. De laatste namen dateren van 1929.

Het boekje is één mijn favoriete boekjes. Echt zeldzaam is het niet, op het internet vind je verschillende mensen die ook over dit boekje schreven. Het werd zowel in New York als in Londen gedrukt en het bestaat zowel met een rode als met een zwartgrijze cover. Ook Winston Churchill schreef zijn naam ooit in zulks boekje. Zijn 'geest' kan je hier bekijken.





1 opmerking:

  1. Eii. Jij hebt gewoon mensen hun ziel in je boekenkast staan. Van 1929. Hoe eng is dat?

    BeantwoordenVerwijderen