zondag 5 februari 2012

Turnhout 2012: januari

We zijn al iets meer dan een maand ver in Turnhout 2012. Misschien de laatste culturele hoofdstad van Vlaanderen. Het maakt alles makkelijker om ook de beste culturele hoofdstad van Vlaanderen te worden.


Het is nog en kalme aanloop naar de opening in maart toch kunnen we wel zeggen dat het een goede opwarming is geweest in deze koude dagen. Ik heb alvast één hele straffe voorstelling gezien dit jaar. Kiss & Cry van Michele Anne de Mey en Jaco van Dormael. De voorstelling was een aanschakeling van prachtige beelden gemaakt rond een simpel maar mooi verhaaltje. De sfeer was het best te vergelijken met Amelie Poulain, al kan de Franse voice-over daar natuurlijk ook wel iets mee te maken hebben. Maar het straffe aan heel de voorstelling was dat er een film live op de scene werd gemaakt aan de hand van mini-scene en vingerdans.


Ultima Vez twee weken daarvoor was dan weer een lichte tegenvaller. De combinatie van theater en dans was geen geslaagd experiment. De voorstelling bleef nog wel overeind door de leuke choreografieën maar het was toch een les van schoenmaker blijf bij je leest.


De familie van den Broeck is vorige maand bijna onafgebroken in het nieuws geweest en ook dat zorgt voor een uitstraling voor 2012. Zowel vader als zoon hebben een beroep waar ik als jonge schrijver/literatuurliefhebber alleen maar jaloers op kan zijn. Goed bezig.


Persoonlijk was het een rustige maand op cultureel gebied voor me. Ik had examens en ik moest daardoor al mijn gedichtendagoptredens schrappen. Wel gaf ik voor de Kunstbende een workshop powezie in de Bibliotheek van Turnhout. Het liep allemaal goed tot aan het deeltje over taalspelletjes. Ik vertelde de cursisten dat taalspelletjes vaak gebruikt worden in poëzie. Ik had de bijbel der taalspelletjes, de Battus Opperlans, naast me liggen en ik vertelde een voorbeeld uit een eigen gedicht. Ik vertelde dat als je de eerste letters van elk woord in de titel van het gedicht 'Tastbaar innig naakt naast elkaar' achter elkaar zet je de naam krijgt van het meisje waarover het gedicht ga (een mopje dat ik trouwens vaak uithaal). Een cursist ontleedde daarna mijn werk verder dan dat ik zelf als had gedaan en zei: en als je de tweede letters achter elkaar zet krijg je 'anaal'. Daarna waren de cursisten er van overtuigd dat ook dit de bedoeling was. Vaarwel reputatie.


Ik kijk alvast hard uit naar de optredens in de Watertoren. Omdat ik er ook zal optreden heb ik alvast een voorsmaakje gekregen van de programmatie die zaterdag bekend gemaakt zal worden. En ik moet zeggen dat het alvast heel leuk lijkt. De programmatie is heel divers en ik denk dat er enkele mooie pareltjes tussen zitten.


Ik kijk natuurlijk ook al heel hard uit naar mijn eigen optredens. Ik er staan er al enkele op het programma en het leuk eraan is dat elk optreden wel iets anders is. Een comedy optreden, een huiskameroptreden, een poetryslam, een performancewedstrijd, een automaatoptreden, een monoloogoptreden etc.


Ook mijn eerste stappen in de theaterwereld zullen weldra te zien zijn. Samen met Stijn van de Wiel heb ik voor Kaaiman een voorstelling gemaakt die in het weekend van 20 april gespeeld zal worden in het Gevolg. Ik ben er zelf bijzonder tevreden over en ik durf gerust zeggen dat het beste toneelstuk is dat ik al gemaakt heb. Komen kijken is dus de boodschap!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten