zondag 7 december 2014

Brief van een organisator


Onderstaande brief schreef ik naar René van Densen naar aanleiding van zijn eerder verschenen brieven aan een organisator. Deze kan je hier lezen op zijn site. (brief 1, brief 2, brief 3, brief 4, brief 5, brief 6)


Beste René,

Bedankt voor je fijn optreden op De Sprekende Ezels Turnhout gisteren. Of bedankt dat je een goede stand-in stuurde. Hij heeft zijn best gedaan. Het was eng om te zien hoe goed hij jou kon imiteren. Eerst twijfelde ik nog even of jij het nu zelf was of je stand-in, maar je optreden was heel goed dus moest het je stand-in wel zijn.

Echter lieve vriend René, wil ik wel wat melden over je stand-in, niet omdat ik een vieze klikspaan ben, maar omdat ik als vriend vind dat het belangrijk is eerlijk tegen je te zijn. Hier gaatie dan: zoals afgesproken mocht je stand-in op mijn zetel blijven slapen. Dat deed hij ook met overtuiging. Tot tweemaal toe moest ik hem wakker maken. Toen ik hem tweemaal wakker kreeg bleek dat er een grote plas vocht op mijn vloer lag onder de zetel. Is dit iets dat de stand-in in opdracht van jou moest doen of was dit improvisatie van je stand-in? De keukenrol (ver)vulde zijn rol (zonder stand-in).

Verder wil ik je ook even attent maken van de slechte commerciële skills van je stand-in. Hij had een hele rugzak vol fijne boekjes vol schrijffoutjes bij, maar hij vertikte het hiervoor reclame te maken. Tijdens zijn optreden, maakte hij geen enkele keer melding van deze koopwaar. Aangezien zijn rugzak vol boekjes ook nog eens in eerder vermelde plas stond, werden deze boekjes ook nog eens vochtig. Met een beetje commercieel talent hadden de boekjes tegen dan al lang uitverkocht geweest en hadden ze bijgevolg niet nat/zat kunnen worden.

Uit medelij kocht ik toch maar een boekje van jou (vergeet het geld niet aan je stand-in te vragen). 'Prozacstad' is de titel van je boekje. Het ziet er goed uit. Verhaaltjes over Tilburg. Op de eerste foto staat meteen een tilbrug. Ik snap de woordspeling. Mijn liefste nief lief opende daarstraks je boekje op pagina elf. (Ik zei: je bent zelf een elf). En het eerste wat ze zei was: 'Wat is de verleden tijd van wijken?'. Sommige mensen begrijpen niet veel van literatuur. Ze studeert nochtans iets met schrijven. Gelukkig weet ik beter. Het zijn parels voor de zwijnen René, dat weet jij en ik. De platgedrukte kralen/parels op de cover illustreren dat. Ik zie zo'n dingen René.

Hopelijk tot snel René. Dan liefst de echte. De droge (en dan heb ik het over je humor).

Houdoe.

Wim (schuilnaam)

dinsdag 4 november 2014

Speciale boeken 4: Onderlangs



Er zijn van die boeken die ik zelf had willen schrijven/bedenken. Bijvoorbeeld de ‘Net niet verschenen boeken’ van Gummbah,  The Kasper Strommanillustrated design encyclopaedia’, ‘Autoportrait’ van Martin Parr en het nog te verschijnen ‘Miss Superior’ (werktitel) van Rick Hekman. Het boek dat ik vandaag voorstel had ik wel kunnen bedenken, maar ik had het zowiezo nooit gemaakt. En als ik het dan toch gemaakt zou hebben, dan had ik het nooit zo goed gedaan.

De Tilburger Paul Bogaers heeft een 15 jaar van zijn leven gespendeerd aan het ‘schrijven’ van de roman ‘Onderlangs’ door enkel zinnen te gebruiken uit pulp-boekjes. Deze zinnen heeft hij uitgeknipt en onder elkaar geplakt tot een heuse roman van 400 pagina’s.
Toen Chantal Rens me dit boek toonde bekeek ik het vol verwondering en natuurlijk kocht ik een exemplaar, maar ergens dacht ik: ‘dit gaat een flauw dadaïstisch samenraapsel van grappige zinnen zijn zonder dat er een echt verhaal in zit’.  
Paul Bogaers bewijst het tegendeel. ‘Onderlangs’ is een vlot te lezen roman met de nodige absurde wendingen en grappige constructies, maar het wordt geen seconde vervelend. Ook de lay-out, met verschillende lettertypes, stoort niet. Verder zit het vol met kromme metaforen en vergelijkingen die je alleen in pulpboekjes kan vinden zoals: ‘De stem aaide mij als een natte dweil in het gezicht.’
‘Onderlangs’ is een boek dat je in huis moet hebben. Het is een ode aan doorzettingsvermogen en het serieus nemen van domme ideeën met de nodige knipogen.
Meer info vind je op de site van de schrijver. Het boek kopen kan dan weer hier.

dinsdag 28 oktober 2014

Publicatie: rubriek in Suiker


Voor cultuurkrant Suiker ga ik 8 maanden lang op zoek naar plaatsen die je gezien moet hebben voor je sterft maar die je evengoed in de Kempen kan bezoeken. Zo leg ik deze maand uit waarom je niet helemaal naar Tokyo moet om Shibuya Crossing te bezoeken en evengoed in Turnhout kan blijven. Met dank aan Wannes voor de tip en voor de Jolien tekstcorrectie!

donderdag 9 oktober 2014

Ik verspilde de zomer


Oud gedicht dat eerder verscheen in PortefeuillePoëzie II. (Uitverkocht)

Last van aanslag in de douche


Publicatie: Het Gezeefde Gedicht


Vorige week werd ik gepubliceerd op 'Het Gezeefde gedicht', een website met gedichten van ongepubliceerd talent. De redactie wordt gedaan door Charles Ducal (Dichter des Vaderlands) en Roel Richeleu Van Londersele.

Het gedicht kan je hier lezen op 'Het Gezeefde Gedicht'.
Het geselecteerde gedicht 'Jongenskamer' stond eerder op mijn blog.

maandag 22 september 2014

Je lach


Je lacht naar mij
alsof je nu al weet hoe onze eerste zoen zal zijn
als we afscheid nemen aan de deur van je studentenkamer
hoe mijn bevende hand je wang angstig zal vangen

Je lacht naar mij
alsof je nu al weet hoe goed jouw hoofd in mijn oksel past
alsof je nu al weet hoe onze lichamen kunnen smelten om zacht te zijn voor elkaar
hoe je zal wakker worden terwijl ik nog steeds naar je kijk, bewonderend

Je lacht naar mij
alsof je² nu al herinnert wat later nog moet gebeuren
alsof je nu al weet van die zomeravond in Zweden aan dat meer
hoe wij dan vertraagde schaduwen zullen lekken op de houten aanlegsteiger

Je lacht naar mij
& ik zucht nu al van geluk
 

zondag 14 september 2014

Parijs

 
Parijs

Montmartre is ook maar een rorschachtest
kabelbanen knappen in mijn hoofd
een man hangt wuivend uit het raam
ik probeer hem te zoeken
met de toeristenverrekijker
vind hem niet

Zo gebeurt het altijd bij mij
een uitgestoken hand blijft een vraag
er is zo veel twijfel dat ik hem in dozen stop,
terug uitlaad en opnieuw erin, anders
tot het beter past, tot ik beter pas
en dan bouw ik torens

Ik heb veel niet gezien, jij
aan de verkeerde oever van de Seine
gedachten verbonden als metrolijnen
jij brengt me in de war
elk dag meer

Zo gebeurt het altijd bij mij
ik hoor het vuurwerk wel
maar ik zie het niet

zondag 7 september 2014

Publicatie: Paul Van Hees



 
Enkele maanden geleden werd ik door Tijs Van Nieuwenhuysen gevraagd om tekstjes te schrijven voor zijn eindwerk, een fotoboekje over de Turnhoutse kunstenaar Paul van Hees. Omdat Paul van Hees vooral bekend staat om zijn assemblages en woordhumor besloot ik om een soort woordassemblages bij de foto's te maken. Ik plakte twee woorden samen en schreef er dan een woordenboekverklaring bij. Ondertussen is dit mooi boekje op een paar exemplaren gedrukt.

zaterdag 30 augustus 2014

Publicatie: Dichters bijten niet

 
Ik werd nog eens gepubliceerd en dit keer in een zeer bibliofiele uitgave van slechts vier exemplaren. Dit alles gebeurde naar aanleiding van een optreden in café Wirwar in Turnhout waar ik optrad op het gelijknamige event. Voor elke dichter die meedeed werd er nu een boek gemaakt. De boeken zijn hard cover, gedrukt op 200 g/m² papier en handgenaaid & -gebonden. De andere dichters in de bundel zijn Akim A.J. Willems, Marc Tiefenthal en Runa Svetlikova. Er staan twee gedichten in van mij: 'Meisjes in de zomer' & 'Tantaluskwelling'.

dinsdag 19 augustus 2014

Hemelsinki 6


(Café Taikalamppu)
 
Ik fiets door de Helsinki randstad met mijn Jopo-fiets.  Het zaad van de vele berken ligt als geelbruine plassen op de stoepen. Een dode egel ligt in de goot als een baby in een wieg.
Ik deed wat in de inburgeringscursus stond om een echte Fin te zijn. Ik nam de boot naar Tallin en kocht goedkope wijn en cider. Over de Baltische zee rollen veel blikjes bier naar het Noorden. In de haven wachtten kranen me als grote stalen origimi-kraanvogels op.
De wijk Kallio telt in elke straat wel enkele Thaise massage-salons. Ik vraag me af of het een eufemisme is. In Taikalamppu (Wonderlamp) drink ik slechte koffie die zo slecht is dat het op een masochistische manier toch weer goed is. Een jaarlijks ritueel.
Nog in Kallio zie ik honderd mensen aanschuiven voor een huis. Ik leer dat het een voedselbedeling is. Armoede draagt heel normale kleding. Een jonge moeder en een man in kostuum.
Ik zie twee jonge meisjes, niet ouder dan zeven, naar de bib lopen in onschuldige zomerjurkjes. Elks dragen ze een boek van ‘Vijftig tinten grijs’ om te gaan inleveren.
Op het tramperron tegenover staat een mix van Japanse toeristen en dronken Finnen. Een vreemd contrast.
Op het speelplein stapelen de jongeren de lege blikjes bier op een stapel zonder dat hij omvalt. Het bier komt tot aan hun navel.
Ik zie een klein meisje, zonder aandacht te hebben voor wat rond haar gebeurd, op haar driewieler fietsen achter een vlinder. Ze giechelt.
In Porvoo regende het zo hard dat de heuvelachtige straatjes plots in bergriviertjes veranderden. Het water van de dakgoten komt in buizen naar beneden en wordt net boven de stoep de straat opgespuwd. Het zaad van berken wast weg.   

Lijnen

(illustratie: Nigel Peake)

Lijnen

zoals de boer
zijn veld ploegt,
zoals de tegelzetter
zijn tegels lijmt,
zoals de moeder
de haren van de dochter kamt
-met veel precisie en trots-
zo kras ik,
met gekromde vingers
jouw rug open

als een ontdekkingsreiziger
die nieuw land arceert op de kaart

Speciale boeken 3: Als Adolf dat eens wist...

Schaterlach in de kringloopwinkel, mensen kijken mij vreemd aan. Bij het zien van de cover van dit boek moet ik hard hardop lachen. De combinatie van het gefronste gezicht van Adolf en de titel die je zuchtend moet uitspreken, is geweldig. Het boek lijkt weggelopen uit het geniale 'Net niet verschenen boeken' van Gummbah, maar (!) deze is echt.

Het boek bevat officiële processtukken, verslagen, memoires, brieven en artikels over Dolfke. Daarnaast bevat het ook een resem Duitse woorden die ik niet begrijp maar die wel mooi klinken zoals 'Wirtschaftswunder' en 'Stosztruppredner'. De prachtige omslag en de typografie werd trouwens verzorgd door Alje Olthof, een naam die klinkt als een mislukt anagram van Adolf Hitler.


Illustraties Jangojim + recensie

(Foto: LeesMenu)

Op 1 augustus mocht ik samen met de andere dichters en muzikanten van De Sprekende Ezels Deluxe-tournee optreden Museum M in Leuven op het M-idzomerfestival. Het was alweer het laatste optreden van deze tournee. Doordat ik de twee weken daarvoor vijf optredens had gedaan stond ik behoorlijk scherp.

Op de website Leesmenu, een literaire blog, stond er een recensie/verslag over het optreden van De Sprekende Ezels Deluxe. In het stukje ging het een hele alinea over mij (egostreel) met vooral deze fijne zin: "Paeshuyse is een doorgewinterde performer die niet schuwt van humor en zelfrelativering in zijn poëzie en was zaterdag de man die zorgde voor de "Deluxe" in de titel van deze editie van De Sprekende Ezels." Lees heel het verslag hier.

Ook deze keer was er trouwens weer een tekenaar, Wide kon helaas niet, maar hij werd vervangen door de geweldige Jangojim. De illustraties die hij bij mijn optreden maakte zie je hieronder. Ohja: ook Vitalski was aanwezig bewijze zijn blogpost.

 (bij: 'Oma & Jule', 'Dingen die je ouders nooit hoort zeggen' & 'Jongenkamer')
 
(bij: 'Taakspanning', 'Blindehondbegeleidingshond' & 'Hotelnachten')

maandag 28 juli 2014

Illustraties Wide Vercnocke

Gisteren trad ik op in Watou met de Sprekende Ezels Deluxe zomereditie. De geweldige tekenaar Wide Vercnocke (hij heeft trouwens net het prachtige stripverhaal 'Wildvlees' uit) maakte tijdens het optreden live-tekeningen op het podium. Dit zijn enkele van de tekeningen die hij maakte:
 (bij 'Blindehondbegeleidingshond')
 (bij 'Dingen die je ouders nooit hoort zeggen')
 (bij 'Taakspanning')
 (bij 'Brillen')
  (bij 'Taakspanning')

woensdag 23 juli 2014

Selfie met biografie


Onlangs vond ik mijn biografie. Ik wist niet dat iemand hem al geschreven had. Bedankt Marc De Bel! Voor de mensen die nog nooit van De Automaat hebben gehoord hieronder het promofilmpje.

Dit is ...


Onlangs werd ik door de fijne Nederlandse kunstenares Chantal Rens er op attent gemaakt dat de typografie van de bundel 'Dit is Balen' die ik heb samengesteld en gemaakt wel heel hard lijkt op een ander 'Dit is ...' boekje namelijk 'Dit is zeilen'.

'Dit is Balen' deed haar verder ook denken aan een hilarische reeks die ze ooit op De VPRO uitzonden met als titel 'Dit is...' Hieronder kun je twee van de filmpjes bekijken.


(Dit is staan)


(Dit is kijken)

maandag 21 juli 2014

Verslag Podiumvlees voorronde #4


Gister slamde ik op de vierde voorronde van Podiumvlees, een Tilburgs slamevent. Er waren wel dertien mensen aanwezig. Vier deelnemers, twee organisatoren, twee mensen van de bar, een fotograaf, een deejay en drie toeschouwers. Mijn grootste publiek ooit. Zonder ironisch te doen: het was een zeer leuke namiddag met veel fijne mensen. In de eerste ronde mochten we allemaal twee keer vier minuten slammen. Amber Helena Reisig, Wieke Van der Linden, Romano Haynes en ik waren vier totaal andere dichters waardoor het zeer divers was. Het publiek en de jury kozen daarna twee dichters die naar de twee ronde mochten. Tot mijn grote verbazing was ik erbij. Ik had het gevoel dat ik de minste van de vier was, maar toch mocht ik het opnemen tegen Romano. We veranderden van setting. Romano en ik 'battleden' in een soort arena. Ik deed een paar oude gedichten, omdat dat de enige waren die ik nog uit mijn hoofd kende. Uiteindelijk koos het publiek terecht Romano als winnaar.


(De tweede ronde. Om beurten slammen Romano en ik een gedicht) 

(Links: mijn openingsgedicht in de eerste ronde. Rechts mijn nieuw begin van Vijverlijven in de tweede ronde)

(Jurylid Martin Beversluis kijkt geconcentreerd toe naar Amber Helena Reisig)

(Alle foto's van Max Art Studio, het filmpje werd gemaakt door Martin)

donderdag 17 juli 2014

Tantaluskwelling


Tantaluskwelling

mijn lot is een tantaluskwelling
nachtenlang wacht ik tantrisch
op een lichaamslengte afstand
een trage uitgerekte val

schakeringen van schemer
jouw trefzekere ademhaling
een kleur die het grijs mengt
jij bent eva, ik hap naar adem

onder de grote appelboom
armen die vruchten dragen
jij fluistert zacht geruis,
wijnflessen tellen de dagen

woensdag 16 juli 2014

De Sprekende Ezels Deluxe!



Volgende week doe ik 3 optredens met De Sprekende Ezels Deluxe, eerst gaan we naar Oostende, de dag daarna doen we twee optredens in kunstendorp Watou en enkele dagen later staan we dan weer in M-idzomer in Leuven. Het is tof dat Oostende en Watou vlak na elkaar zijn en dat we moeten overnachten in Oostende. Dat is wellicht het dichtste wat een dichter kan komen bij 'op tournee' gaan. Ben je dus het laatste weekend van juli aan de kust, kom dan zeker eens kijken.

zondag 13 juli 2014

Affiche Poëzie aan de Sloot 6

(2014)
 
Dit jaar is het eerste jaar dat ik niet Poëzie aan de Sloot organiseer. Enkele enthousiaste leden van Collectief Dichterbij nemen de taak van mij over. Ik mocht nog wel de affiche maken zoals ik afgelopen vijf jaar ook deed.
(2013)
 
 (2012)

dinsdag 24 juni 2014

Rek mij uit als een elastiekje

 
Rek mij uit als een elastiekje

We spelen snooker in een donker Waals dorpscafé
We onderscheiden geen kleuren
enkel dwaze silhueten aan de toog

buiten schuift de Amblève aan ons voorbij


& we proberen nooit te scoren
het rekken tot kunst verheffen
we trekken aan en stoten
af en toe, blauw

krijt op bliksemafleiders

& we spelen uren
het spel gaat nooit voorbij
beiden willen we niet toegeven

onze banden zijn gebroken

zaterdag 14 juni 2014

Ik brei/rijg je aan mijn ketting

 
Vandaag merkte ik op 50m van mijn woning een zin in graffiti op² het standbeeld 'Meander' van Jan Crab. Dit deed me verbijsterd stilstaan. Ik herkende deze zin meteen. 'Ik brei je aan mijn ketting & hang je tegen m'n borst'. Die zin heb ik ooit geschreven, bedacht ik me. Eenmaal thuis ging ik op zoek naar deze zin op mijn harde schijf. Het duurde een 5-tal minuten voor mijn computer alle bestanden met het woord 'ketting' had gevonden maar toen had ik hem. Mijn zin is enigszins anders: 'Ik rijg je aan mijn ketting en hang je tegen mijn borst!' Maar de gelijkenis is meer dan toeval.

Misschien heb ik in 2007 deze zin ergens gelezen en toen stiekem gestolen voor een gedicht. Ik herinner het me althans niet meer, maar het kan natuurlijk. Vreemd genoeg vindt Google deze zin (zowel met 'rijg' als 'brei') niet terug op het internet.

Dit is het oude gedicht (geen hoogvlieger trouwens):

Ik rijg je aan mijn ketting en hang je tegen mijn borst!

Jou preventief versieren, tot ik bovenaan je wachtlijst sta
gooi hem toch overboord, neem een ander walletje
zo gaat het ook met dieren, ik duelleer wel raak
als jij een geit was mocht je in mijn stalletje

Ik zal jou alvast graag zien, een voorschot dat ik je geef
Stil mijn knagende knarsende honger, les mijn dorst
wacht niet tot de volgende bus, lift alvast raak
Ik rijg je aan mijn ketting en hang je tegen mijn borst!

donderdag 5 juni 2014

Bib Turnhout


In de Turnhoutse Bib liggen vanaf nu ook enkele bundels van Uitgeverij de Onderste Plank. Twee waarvan ik de redactie deed. 'Het leven van Patrick' en 'Dit is Balen'. Ik vind vooral het stickertje van 'humor' op 'Dit is Balen' een geweldig detail. Je vindt ze in de sexy sectie 'Turnhouts Goud'.

Het goedkeurende oog


Ik ben helemaal klaar om nog eens wat geweldige rommel te schrijven. Storyboard & koffie, naslagwerken & het goedkeurende oog van Willem Elsschot.

dinsdag 3 juni 2014

Zelda

 
Wilt gij mijn Zelda zijn?
mijn onvoorspelbare spelbreekster
mijn zeldzame wispel
die fluisterend personages baart
krampachtig en weemoedig
Wilt gij mijn Zelda zijn?
dan zal ik uw tweede leven zijn

vrijdag 30 mei 2014

Turnhoutse olifantenpaadjes


Enkele maanden geleden leerde ik via een lezing bij SPK 'Olifantenpaadjes' kennen. Olifantenpaadjes zijn paadjes die ontstaan zijn doordat mensen graag een binnenweg nemen. Steeds zorgen Olifantenpaadjes voor een winst in afstand. Iedereen kent deze paadjes maar het wordt poëtisch als je er ook over gaat nadenken. In Nederland schreef Jan-Dirk van der Burg er zijn een boek over en maakte hij een minidocumentaire die je kan zijn op zijn website.
 
Ik ging op zoek naar olifantenpaadjes in Turnhout en vond er 14. Veel van deze paadjes vinden we naast het kanaal en de ring en dat is geen toeval. Voor een olifantenpaadje heb je meestal een grasberm nodig en die vinden we amper in het centrum aangezien daar alles al verhard is, naast de ring heb je die nog wel.

Dit zijn de 14 olifantenpaadjes die ik vond. Wie kent er nog meer?
 

 (twee olifantenpaadjes tussen de Tichelarijstraat en het kanaal)
 (tussen Hertoginstraat en Theater Stap, je kan zelf kiezen of je naast of over het bergje gaat)

 (twee olifantenpaadjes aan de Oude Beersebaan en de ring)

 (twee olifantenpaadjes aan de tussen de ring en de Oud-strijderslaan)
 (Een bocht die je bijna niet met enige snelheid kan nemen vraagt om een olifantenpaadje. Aan de Lakenweversstraat.)
 (Dit was vroeger een kriskras van olifantenpaadjes. Nu het heraangelegd is blijft nog een klein stukje over. Trouwens niet iedereen maakt gebruik van olifantenpaadjes zoals je op deze foto kan zien. Aan de Ieperstraat & Parklaan)
 (Misschien wel het langste olifantenpaadje in Turnhout. Tussen de Parklaan en de Broekzijde.)
 (Tussen ring en Delhaize)

 (Twee olifantenpaadjes over de middenberm van de Noord-Brabantlaan.)
(Tussen de Hogestraat en de Noord-Brabantlaan vinden we een kriskras van olifantenpaadjes.)