zondag 17 januari 2016

Scherpstellen met Hammershoi

- Links: JH Weissenbruch,Te Noorden bij Nieuwkoop, 1901. (Collectie Dordrechts Museum)
- Midden:  Vilhelm Hammerhoi. The building of the Asiatic Company., 1902. (Ordrupgaard Kopenhagen)
- Rechts:  Vilhelm Hammerhoi. The building of the Asiatic Company., 1902. (Statens museum Kopenhagen)


Bovenstaande schilderijen komen uit dezelfde periode van 2 jaar. Het linkse behoort tot de Nederlander JH Weissenbruch, midden en rechts behoren tot de Deen Vilhelm Hammershoi.

Bij Weissenbruch lijkt het gebouw onbelangrijk. Door het prachtige hemellicht wil hij ons vooral de haven en de zee laten zien. Het gebouw blokkeert het zicht. Het is een venster waardoor we naar buiten kijken. Misschien irriteert het gebouw zelfs.

Hammershoi schilderde twee keer  een soortgelijke poort. een extra gebouw spiegelt zich hier ook aan de andere kant. De eerste keer schildert Hammershoi een boot. Hierdoor weten we dat het gebouw aan de waterkant ligt. Het is moeilijk te zeggen waar hier de focus op ligt. We kunnen het schilderij het best bestempelen als een stadszicht. Je ziet waar de Sankt Annagade uitkomt in de Strandgade. je ziet een mast van een boot. je ziet een gebouw.

Het laatste schilderij is geen stadszicht meer, maar enkel een gebouw. We zouden kunnen afleiden dat het een belangrijk gebouw is omdat het er duur uitziet (voor die tijd) en omdat het een eigen poort heeft. Maar de twee hoeken van de tegenoverliggende gebouwen zijn eraf gesneden waardoor het bestaan van straten wegvalt. De boot en dus ook de haven en zee vallen weg. het gebouw lijkt gehuld in een vreemde mist. Alles achter het gebouw is weggevallen.

De drie foto's zijn als het scherpstellen van een foto. De fotograaf/schilder verlegt de focus van de zee naar de stad naar een gebouw, zonder zijn kadrage te veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten