dinsdag 26 mei 2015

Toffe Chokotoff!

Een tijdje geleden zat ik in Mokkakapot, mijn favoriet Antwerps café. Zoals altijd kreeg ik een Chokotoff bij mijn koffie en zoals altijd pulkte ik het aluminium laagje van het papiertje. Onder het aluminium laagje zat een gouden streep verborgen. Nu bestaat er een soort Urban Legend dat je dan een prijs wint. Ik besloot mijn papiertje dus op te sturen naar Chokotoff samen met een mooie brief.


Ik had gedacht hier nooit meer iets van te horen maar zaterdag zat er een papiertje in mijn brievenbus dat er een pakket klaarlag in het ophaalpunt. Eenmaal opgehaald bleek dat ik een doos met vier zakken Chokotoffs heb gekregen. Heel Toff!


maandag 25 mei 2015

Minder Wim Paeshuyse

 
Zeven maanden lang verscheen mijn column 'Meer Wim Paeshuyse' in Suiker. Deze maand in het de laatste editie van mijn reeks 'Dingen die je gezien moet hebben voor je sterft, maar die je evengoed in de Kempen kan zien.' Mijn sterkste en minst cynische verhaal bewaarde ik tot het laatst/

Speciale boeken: sneleditie

Een weekendje rommelmarkten leverde weer heel wat vondsten op:
Leonard en Jeroen zijn twee Tilburgers die wel heel leuke dingen maken. Dit boekje is een soort overzicht van hun projecten. Eerder sprak ik al over hun 'Dit is ...' filmpjes. En nu kwam ik er door dit boekje achter dat ze ook iets heel grappig deden op verschillende festivals. Vanop een grote hoogte lieten een voorwerp door een koker naar beneden te pletter vallen. Het voorwerp kon je enkel een fractie van een seconde zien, net voor het te pletter viel. Deze attractie heette dan ook toepasselijk: WAWAZDA.
Ik kocht dit boek omdat het dezelfde titel heeft dan mijn favoriete café (ja dat is meer dan voldoende). Maar gisteren vertelde René van Densen dat hij café Ranonkel heeft leerde kennen omdat het dezelfde naam heeft dan één van zijn favoriete boeken. De cirkel is rond.
Nog meer René van Densen: ik vond eindelijk zijn uitverkochte bestseller (voor 30 cent). In dit boek bespreekt hij op onnavolgbare wijze 50 Tilburgse kroegen. De titel alleen is natuurlijk al een must-have voor mijn boekenkast. Het boek lezen is nog goedkoper dan het boek zelf. Hier lees je het gratis.
Lang gezocht naar 'de Rakkers der grenzen' van Jan Vleugels. Niet voor mij maar voor een vriend, wiens grootvader dit boek over smokkelen in de Eerste Wereldoorlog schreef. Het boek speelt zich helemaal in de buurt van Turnhout af. 100 jaar na de gebeurtenissen is dit nog zeer fijn om te lezen.
ik hou ook enorm van het voorwoord van de schrijver dat weer eens een goed voorbeeld is van Kempische bescheidenheid:

'De lezers die belust zijn op hoge woorden en stipte letterkunde, leggen dit boek ter zijde. Zij echter, die een zuiver, bijna niet gefantaseerd oorlogsbeeld willen aanschouwen, door de schrijver zelf meegemaakt, lezen het; en de moeite hieraan besteed, zal hen met de kennis van vele gebeurtenissen verrijken.'

Dat ik 'De Verminkten' van Ungar (een Duitse klassieker) vond is op zich niet zo speciaal. Het wordt echter wel grappig als blijkt dat er als bladwijzer een briefje in zit met 'Gipskamer Geel' op. Zelden zo'n toepasselijke bladwijzer gezien.

dinsdag 19 mei 2015

Publicatie: Blijde Gedachten



Onlangs werkte ik mee aan 'Blijde Gedachten', een project dat een beetje troost probeert te geven aan mensen in het ziekenhuis. Op de afdeling oncologie is de wachtkamer versierd met kunstwerkjes van leerlingen en er liggen ook teksten. Voor een publicatie (die daar ook ligt) schreef ik enkele gedichten. Naast mijn gedichten zijn er ook bijdragen van Walter Van den Broeck, Karl Van den Broeck, Riet Vanloo, Tom Driesen en Brigitte Van Aken. Het boekje is mooi vormgegeven door Kris de Hoon die ook de scenografie van de wachtkamers deed.

zaterdag 16 mei 2015

Speciale boeken 5: Smile!

Ik hou van kleine boekjes. Zeker als ze zelf in elkaar zijn geknutseld. Een oud houten poppenhuis op mijn kast herbergt mijn collectie kleine boekjes. We gaan van groot naar klein om te eindigen met het boekje waar ik het eigenlijk over wil hebben.
Enkele stripzines van Ward Zwart, yumyum, Amanda Vähämäki. Maar dat kan natuurlijk nog kleiner:
Deze boekjes zijn al een stukje kleiner. Het zijn boekjes over verschillende onderwerpen die vroeger bij de kaas van het merk Franco-Suisse zaten. (Je ruikt er niets aan.)
Ik gaf zelf ook enkele kleine boekjes uit. Deze week verscheen nog 'E' dat net zoals Portefeuille Poëzie 1 en 2, is uitgeven ter grote van een bankkaart. Het kleinste boekje (5cm x 5cm) dat ik dan weer maakte is Haaikoe, een dichtbundeltje samen met Wouter van Peer.




En dan nu eindelijk het boekje waar ik eigenlijk iets over wil zeggen: 'Smile!' Dit kleine boekje (5cm x 3,5cm) is een fotoboek (!) gemaakt door Rick Hekman en bevat enkele foto's van lachende monden. De laatste pagina's zijn dan weer is een soort spiegelende plastiek die ervoor zorgt dat je je eigen lach ziet. Want dat gebeurt onvermijdelijk als je dit boekje leest: je begint spontaan te lachen. Hoe geweldig kan een boekje zijn? Verder is het leuk om weten dat hij het volledig manueel snijdt en naait en dat dat met zoveel precisie gebeurt dat hij gerust hersenchirurg had kunnen worden.

Illustraties Wide Vercnocke bij mijn optreden in Leuven

 (Bij 'Lijnen')
  (Bij 'Blindehondbegeleidingshond')
  (Bij 'Taakspanning')
  (Bij 'Foute man')
 (Bij verhaal 'One-nightstandproblemen')

vrijdag 15 mei 2015

Publicatie: Paul Van Hees



 

 
In 2014 ontwierp Tijs van Nieuwenhuysen als eindwerk een boekje over de Turnhoutse Paul Van Hees. Deze kunstenaar maakte jarenlang assemblagekunst met oud ijzer. De laatste jaren maakt hij vooral tekeningen en kribbelt hij broodzakken vol met tekeningen, zinnen en woordspelingen.

Tijs maakte verschillende foto’s van Paul, zijn atelier en zijn werk. Bij de vijf geselecteerde foto’s vroeg hij aan Wim Paeshuyse om een tekstje te schijven. Omdat Paul veel met taal en assemblage besloot Wim om bij elke foto een nieuw woord te assembleren uit bestaande woorden en daar dan een woordenboekverklaring bij te schrijven. Zo ontwierp Wim woorden als ‘bijdehandarbeider’, ‘schroothoopvol’ en ‘metaalvaardigheid’, dit concept staat ook gekend als éénwoordpoëzie.

De coverillustratie werd getekend door Paul Van Hees. Het boekje komt in februari 2015 uit op 100 exemplaren bij Uitgeverij De Onderste Plank. De eerste 25 zullen verkocht worden in een speciale uitgave waarbij het boekje in een door Paul Van Hees geïllustreerde unieke broodzak zitten.

Van Nieuwenhuysen, T. & Paeshuyse, W. (05-2015) Paul Van Hees. Turnhout: Uitgeverij de Onderste Plank.

Poezie-cd en videoclip


Binnenkort verschijnt '10 op de schaal van Dichter', een poëzie-cd met 10 Vlaamse dichter-performers op. Het is best een eer dat ik geselecteerd werd tussen enkele grote namen zoals Lotte Dodion, Charlotte Van den Broeck, Lize Spit, Tom Driesen, etc.

Eén van de gedichten die op de cd belandde is 'Hotelnachten', een gedicht dat ik schreef bij een wijn van bottleneck.be. Harm Dens maakte vervolgens een mooi clipje bij de opname. De actrice is de geweldige E mma.

E




 
Nieuwe dichtbundel. 'E'. Uitgegeven op 5 exemplaren bij Uitgeverij De Onderste Plank. 8 pagina's. Handgeschreven met rode pen op rood papier. Met rode stempels, stickers, dymo, plastiek en met een unieke tekening in rode stift. Bankkaartformaat.