vrijdag 15 mei 2015

Publicatie: Paul Van Hees 

 
In 2014 ontwierp Tijs van Nieuwenhuysen als eindwerk een boekje over de Turnhoutse Paul Van Hees. Deze kunstenaar maakte jarenlang assemblagekunst met oud ijzer. De laatste jaren maakt hij vooral tekeningen en kribbelt hij broodzakken vol met tekeningen, zinnen en woordspelingen.

Tijs maakte verschillende foto’s van Paul, zijn atelier en zijn werk. Bij de vijf geselecteerde foto’s vroeg hij aan Wim Paeshuyse om een tekstje te schijven. Omdat Paul veel met taal en assemblage besloot Wim om bij elke foto een nieuw woord te assembleren uit bestaande woorden en daar dan een woordenboekverklaring bij te schrijven. Zo ontwierp Wim woorden als ‘bijdehandarbeider’, ‘schroothoopvol’ en ‘metaalvaardigheid’, dit concept staat ook gekend als éénwoordpoëzie.

De coverillustratie werd getekend door Paul Van Hees. Het boekje komt in februari 2015 uit op 100 exemplaren bij Uitgeverij De Onderste Plank. De eerste 25 zullen verkocht worden in een speciale uitgave waarbij het boekje in een door Paul Van Hees geïllustreerde unieke broodzak zitten.

Van Nieuwenhuysen, T. & Paeshuyse, W. (05-2015) Paul Van Hees. Turnhout: Uitgeverij de Onderste Plank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten