donderdag 21 juli 2011

Goedkoop overleven in Helsinki

Vaak wordt er gezegd dat Scandinavië zo duur is. Dat klopt voor Noorwegen en Denemarken maar Finland en Zweden vallen heel goed mee. Het is gewoon zo prachtig dat geld geen bezwaar zou mogen zijn om het te bezoeken. 5 tips om goedkoop te leven: wees een zwerver.

1. Flessen verzamelen. In Finland krijg je statiegeld voor elke petfles en elk blikje. Dit verschilt van 15 tot 50 cent, veel Finnen en vooral toeristen zijn echter te lui om deze terug te brengen en je vindt ze dus regelmatig op straat en op toeristische plaatsen. Wij deden de test en liepen een uur rond op Suomenlinna (een toeristisch eiland voor de kust van Helsinki), na een uur hadden we €2.15. Niet bepaald een mooi uurloon maar wel mooi meegenomen. Je moet niet echt naar lege flessen en blikjes 'zoeken' maar je komt ze vaak tegen.

2. Proef fruit. In Finland is het heel gewoon dat je op de markt voordat je iets koopt het eerst kunt proeven. Herne (zie ook vorige post), aardbeien, kersen, abrikozen, ... je kunt het allemaal zo maar proeven. Er staan tientallen kraampjes op Kauppatori - het centrale marktplein. Als je bij elke kraam een beetje proeft moet je alvast die middag niet meer eten.

3. Ikea. Ook in Ikea kun je in de voedselafdeling achter de kassa altijd veel proeven in Finland. Het leuke aan Ikea Finland is echter dat je vanuit Helsinki gratis bussen kunt nemen naar Ikea. Deze Ikeabussen (ik noem ze altijd de Inbussen - naar de inbussleutel) vertrekken voor het Kiasma, het museum voor moderne kunst. Verder kan je naast het proeven natuurlijk ook nog gewoon goedkoop eten in het restaurant waardoor je wat geld uitspaart.

4. Steel brood. Er wordt amper vers gebakken brood verkocht in Finland. Al het brood zit in zakken in Finland. Als de vervaldatum bij overschreden is gooien de supermarkten dit weg in contairs achter hun gebouw. Hier kun je altijd wel 10 zakken vinden met brood dat nog maar 1 dag goed is. Het is natuurlijk nog handiger als je een diepvriezer hebt waar je wat in kan bewaren.

5. Leef van de bossen. In de zomermaanden kun je veel lekkere bessen vinden in het bos. Eerst zijn er de bosaardbeien dan de bosbessen en tenslotte de frambozen. De bossen staan hier zo vol mee dat je nooit ver moet zoeken. Je moet natuurlijk al veel eten voor je maag gevuld is maar het is wel heel lekker. Jamssi Namssi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten