dinsdag 19 juli 2011

Tips Helsinki

1. Suomenlinna. Eén van de toeristische attracties van Helsinki. Suomenlinna zijn 4 eilandjes voor de kust van Helsinki die gebruikt werden als defensiepost. De forten en kanonnen beschermden de Finnen ooit tegen Russen, Zweden en Duitsers. Niet altijd even succesvol en heldhaftig maar toch. De eilanden zijn met bruggen aan elkaar verbonden en zijn nu te bezoeken, je kunt er rondlopen in de talrijke tunnels. De 2 grootste eilanden zitten dan ook altijd vol toeristen maar als je naar de twee kleinere eilanden gaat zie je amper iemand en het is er zeker zo mooi. (zie foto)

2. Rommelmarkt. Op het Hietalahdentori (plein) is er dagelijks in de zomer een rommelmarkt. Deze is heel leuk en heeft dagelijks andere standhouders. Vooral op zaterdag en zondag is het er heel druk. De hoek om, in de lönnrotin straat, is er dan weer een leuke tweedehandswinkel. Grappig aan deze tweedehandswinkel is dat er ook een kamer is met gratis spullen. Een gescheurd kleedje, oude kaften, een speelgoedkoe met drie poten.

3. Botellon. Als het in de zomer goed weer is zitten veel Finse jongeren in het park te drinken (dit is eigenlijk illegaal maar het wordt gedoogd). Vooral aan de Vanhakirkko (een kerk) zitten veel jongeren. Omdat de pubs zo duur zijn heerst er dus een echte botelloncultuur, zonder het afval natuurlijk, want op elk blikje staat er statiegeld en de buitenlandse 'bottlecollectors' komen je leeg blikje 10 seconden na je het het opgedronken al ophalen.

4. Fruitkraampjes. Zowat op elke straathoek en op elk plein staan er in de zomer kraampjes met aardbeien, kersen en frambozen. Naast dit fruit verkopen ze er ook 'herne', erwten die je rauw eet. De erwten zitten nog in een boon. Je moet een beetje op de boon duwen tot het een beetje open gaat en dan moet je de lippen van de boon verder openduwen zodat de erwten tevoorschijn komen en vervolgens kun je met je tanden of tong de erwtjes eruit likken/ eten. Echt heel lekker.
5. Randstad. Met je openbaar vervoerskaartje kun je ook verschillende trein naar het noorden gaan. Het is een aanrader een kwartiertje de trein te nemen en daar dan in een van de dorpjes uit te stappen en een wandeling te maken in een dichtbijzijnd bos. De bossen zijn er enorm mooi, in de zomer kan je er lekker bessen eten en in de winter is de sneeuw er zo mooi.

6. Winkelcentra. Nog iets leuk aan Helsinki, zeker in de winter, is dat er drie grote schoppingcentra zijn in het centrum en dan deze ondergronds met elkaar verbonden zijn. Van Kamppi ga je naar Forum en van Forum naar Stockman. Heel de dag winkelen zonder buiten te komen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten