1. Vasamuseet. In de 17de eeuw zonk voor de kust van Stockholm het nieuwe schip van de Zweedse marine. Tijdens een 'testritje' om de stabiliteit te testen, liep het ruim onder water en zonk de boot naar de bodem. 50 jaar geleden werd het schip van de bodem vandaan gehaald en tentoongesteld in het Vasamuseet. Een museum over een boot klinkt behoorlijk saai, maar het Vasa Museum is dat niet. Hoe komt dat het schip zonk? Hoe hebben ze het schip boven gehaald? Hoe bewaren ze het schip? Wie was de bemanning? Hebben ze het overleefd? Hoe leefden de mensen in die tijd? Op al die vragen kun je de antwoorden vinden in het museum. Dit is een voorbeeld van hoe een museum zou moeten zijn.
2. Skansen. 'Het Bokrijk van Zweden' zou een goede omschrijving zijn van Skansen, het openluchtpark op het eiland Djurgarden. Maar het is niet zo lullig als Bokrijk. In Skansen zie je allerlei oude Scandinavische gebouwen: hutten van de Lappen, oude blokhutten, een bakkerij waar ze nog brood maken zoals vroeger, etc. Maar naast deze gebouwen is het ook een kleine zoo met dieren uit Scandinavië. Beren, wolven, elanden, lynxen, uilen, rendieren, zeehonden etc. Bij goed weer kun je hier ook leuk picnicen.
3. Junibacken is een museum op het eiland Djurgarden (net zoals Skansen en het Vasa museum). Het museum is eigenlijk voor kleine kinderen en gaat over de Zweedse kinderboekenschrijvers. Er zijn huisjes nagemaakt uit boeken (Villa Kakelbond, het huis van Muummi) en je rijdt er in een wagentje door allemaal prachtige nagebouwde landschappen uit Zweedse kinderboeken. Omdat ik met deze kinderboeken en opgegroeid vind ik dit prachtig. Echter zul je op websites over Zweden vaak lezen dat dit niet de moeite (en zijn geld) waard is. Het ritje is echt prachtig maar duurt misschien 10 minuten. tot 26 juni kost dit 125 kronen vanaf 27 juni 145 kronen (seizoensgebonden). en dat is inderdaad veel geld voor wat het is. Verder is er ook een leuke museumshop waar je kaartjes etc van Pippi, Kinderen van Bolderburen, Muummi etc kunt kopen.
4. Kulturhuset. In het Kulturhuset zijn er vaak heel leuke gratis tentoontstellingen. Er is altijd een fototentoonstelling en op het bovenste verdieping is er steeds een tentoonstelling van een beeldend kunstenaar. Op dat verdiep is er ook een mooi uitzicht en een bar.
5. I love Stockholmcard. Met deze kaart, die je voor 1-2-3-4 of 5 dagen kunt kopen, kun je in alle musea gratis binnen. Ook heb je gratis toegang tot het pretpark etc. Als je op enkele dagen vooral musea wilt zien kan dit soms een stuk voordeliger zijn. (dan kun je ook naar Junibacken).
Afraders: persoonlijk vond ik het Aquaria vattenmuseum tegenvallen en ook het Moderna Museet vond ik tegenvallen. Ze hebben er wel 'bekende' namen maar dit zijn vaak toch mindere werken. De museumwinkel is dan weer wel een aanrader.
Tips om goedkoper binnen te geraken: naast de Stockholmkaart zijn er een paar trucs om goedkoper/gratis binnen te geraken. Ik geef er drie:
1. De begeleiderstruc. De truc bestaat erin dat je samen met een betalende groep mee binnensluipt als deel van de groep of als 'begeleider' van de groep. Zo ben ik het Koninklijk Paleis gratis binnengeraakt door achter een groep Japanners aan te lopen en als een schoolmeester te doen alsof ik de koppen tel.
2. De Vorm-zelf-een-groeptruc. In de zomer is het aan het Vasamuseum vaak aanschuiven geblazen buiten. Honderden mensen staan te wachten tot er bezoekers buiten komen zodat zij binnen mogen. Als je met een groep bent van 10 man mag je sneller binnen en betaal je minder (voor studenten is dit hetzelfde). Je zoekt dus vanachter in de wachtrij 9 andere mensen en je loopt naar de groepsingang. Zo spaar je al snel een half uur/ uur wachten uit.
3. De toilettruc. Vraag bij een museum verward of er ergens een toilet in de buurt is. Vaak laten ze je dan in het museum naar het toilet gaan. Daarna kun je gewoon in het museum rondlopen terwijl 'je de uitgang zoekt'.